Duszone warzywa w zapiekanej bułce
Danie jest bardzo dobre i nadaje się na jakieś małe przyjęcia, bo się fajnie prezentuje w bułeczce =) Można dowolnie doprawiać. Ja akurat wybrałam zioła, ale można poeksperymentować =)
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
dla 5 osób
5-6 bułek grahamek lub razowych
farsz:
warzywa np.:
- cukinia/ kabaczek
- pomidor (5 sztuk)
- papryka
- bakłażan
- cebula
czosnek
sól
pieprz
zioła
ew. ryż (najlepiej naturalny=brązowy)
Przygotowanie:
Warzywa pokroić w kostkę i wrzucić do garnka. Dodać drobno pokrojony czosnek (lub przepuszczony przez praskę) i przyprawy. Dusić do zmięknięcia.
Jak ktoś chce zrobić z ryżem, to wstawić ryż, posolić i gotować do zmięknięcia.
Bułki przekroić i wydłubać środki. Wstawić do lekko nagrzanego piekarnika i trzymać tam tak długo, aż zrobią się lekko chrupiące (kilka minut).
Gdy ryż będzie gotowy i warzywa też, to należy je wymieszać i nałożyć do wydrążonych i podpieczonych połówek bułek. Gotowe.
Twoje zapiski: