puszka.pl - pysznie!

Kus-kus pomidorowy z tofu marynowanym na gorąco

Palce lizać ;p


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 4 osób

1 op. kaszy kus-kus (może być bulghur) - ko. 300-400 g
1 koncentrat pomidorowy lub przecier (polan, pudliszki np. - dla nas najlepsze)
1 op. tofu marynowanego (jesli macie problem z dostaniem go normalnie, to moze być kostka tofu naturalnego)
1 puszka kukurydzy
1 cebula dymka lub 2 zwykle cebule
sól, pieprz, 3 ząbki czosnku
oliwa lub olej

Przygotowanie:

Kus-kus przygotowac wg przepisu na opakowaniu (z reguły jest to zaparzanie ok. 3 min.), dodać soli. W tym czasie można zsiekać cebulkę i osolić. Do zaparzonej kaszy dodać odcedzoną kukurydzę. Cebulkę usmażyć na rozgrzanej oliwie w rondlu, gdy już będzie usmażona, wtedy można już dodać tofu i posmażyć jeszcze chwilę, na koniec dodać słoik koncetratu i jeszcze chwilę posmażyć. Do tego dodać zmiażdżone ząbki czosnku i pieprz. Wszystko to wymieszać razem z kus-kus i kukurydzą, wstawić na kilka minut na mały ogień, zeby się przegryzło. Podawać na gorąco. Spróbować i ew. jeszcze doprawić, dosolić. Przepis można modyfikować, kombinować ze składnikami, szczególnie w sezonie (np. posmażona cukinię można też by było dodać, ale nie miałam).
Nadesłał(a) magda firlit, dnia: 2004-06-03 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: