puszka.pl - pysznie!

Kolanka z duszonymi karczochami [Maccheroncelli ai carciofi]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 4 osób

400 g makaronu kolanka (lub muszelki)
4 duże karczochy
1 cytryna
2 ząbki czosnku
oliwa z oliwek do smażenia
sól
pieprz
odrobina bulionu warzywnego (może być z kostki)
pęczek natki pietruszki
ew. lekko pikantny owczy ser (np. pecorino) do posypania

Przygotowanie:

Odkroić ostre czubki z karczochów i usunąć pierwsze, twarde liście. Pozostałą część karczochów cienko pokroić i włożyć do miski z wodą i sokiem z cytryny.

W rondlu rozgrzać oliwę i lekko podsmażyć rozgnieciony czosnek, dodać odsączone z wody karczochy. Przyprawić solą, pieprzem, przykryć i gotować na wolnym ogniu przez 40 minut. Podlewać gorącym rosołem.

Na końcu, gdy karczochy są prawie rozgotowane, dodać posiekaną natkę pietruszki. Ugotować makaron "al dente" i połączyć z gorącymi karczochami. W wersji lakto posypać lekko pikantnym owczym serem (np. pecorino). Smacznego!
Nadesłał(a) pat, dnia: 2000-08-21 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: Serwis Makaron (juz nie istnieje). Przepis proponowany przez Szefa Kuchni Hotelu Dear w Riminii

Twoje zapiski: