Ziemniaki ugotować i gorące zmiażdżyć praską lub przekręcić przez maszynkę. Dodać usmażoną na złoty kolor cebulę, przyprawić, posolić i dokładnie wymieszać.
Wafel lekko zwilżyć wodą i rozsmarować na nim masę ziemniaczaną. Gdy wafel dokładnie zmięknie, zwinąć go jak struclę, można z kiełbaską sojową, ale dobre jest też bez niczego. Zawinąć w folię i schłodzić w lodówce albo 15 min. w zamrażalniku.
Gdy stężeje, kroić w plastry. Obtaczać w mące, następnie w zawiesinie z mąki, mleka sojowego i przypraw (lub jajku - nie-weganie) i bułce tartej. Smażyć na oleju na złoty kolor.
Nadesłał(a) ~Iwonna,
dnia: 2004-07-04 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: Zasłyszane na wsi, nieco udoskonalone..