puszka.pl - pysznie!

Ziemniaki w waflu, smażone

Można podawać z sosem grzybowym, keczupem, surówką - zawsze jest pyszne! Gorąco polecam!


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 4 osób

1 kg ziemniaków
2 spore cebule
ew. kiełbaska sojowa
1 wafel tortowy
przyprawa do ziemniaków
jarzynka
sól
olej do smażenia

panierka:
- mąka
- mleko sojowe lub jajka
- bułka tarta

Przygotowanie:

Ziemniaki ugotować i gorące zmiażdżyć praską lub przekręcić przez maszynkę. Dodać usmażoną na złoty kolor cebulę, przyprawić, posolić i dokładnie wymieszać.

Wafel lekko zwilżyć wodą i rozsmarować na nim masę ziemniaczaną. Gdy wafel dokładnie zmięknie, zwinąć go jak struclę, można z kiełbaską sojową, ale dobre jest też bez niczego. Zawinąć w folię i schłodzić w lodówce albo 15 min. w zamrażalniku.

Gdy stężeje, kroić w plastry. Obtaczać w mące, następnie w zawiesinie z mąki, mleka sojowego i przypraw (lub jajku - nie-weganie) i bułce tartej. Smażyć na oleju na złoty kolor.
Nadesłał(a) ~Iwonna, dnia: 2004-07-04 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: Zasłyszane na wsi, nieco udoskonalone..

Twoje zapiski: