200 g marchwi
1 szkl. bulionu
1 łyżka masła
½ łyżeczki mąki
sól
pieprz
cukier
sok z cytryny
1 łyżka śmietany 18%
½ kromki chleba tostowego
olej do usmażenia grzanek
zielenina (szczypior, natka, koper)
Przygotowanie:
Marchew obrać, umyć i pokroić w kostkę. Włożyć do garnka, zalać bulionem i gotować na małym ogniu 30 min.
Marchewkę zmiksować. Na patelni rozgrzać masło i zrobić z mąki zasmażkę. Dodać do zupy i zagotować, doprawić do smaku. Śmietanę rozprowadzić z 2 łyżkami zupy i połączyć z całością.
Chleb pokroić w kostkę i zrobić z niego grzanki. Dodać je do zupy, posypać zieleniną.
Nadesłał(a) Rena,
dnia: 2004-07-06 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: "Super Linia" - miesięcznik promujący zdrowy styl życia- dodatek specjalny - kalendarz na 2004 rok