Szwedzki grzaniec
Grzane wino to świetne rozwiązanie dla zziębniętych narciarzy, uczestników kuligów i ognisk. Pamiętaj - jeśli zamierzasz szusować po stoku, dla bezpieczeństwa własnego i innych narciarzy, ogranicz się do 1 kubka:) Wino grzane zachowuje właściwości dietetyczne czerwonego wina. Dlatego też nie tylko rozgrzewa, ale także, pite w niewielkich ilościach, zapobiega zawałom serca i ułatwia trawienie.
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
butelka czerwonego, wytrawnego wina
0,5 szkl. cukru
skórka z pomarańczy
mały kawałek imbiru
2 kawałki cynamonu (kory)
10 goździków
garść rodzynek
2 garści migdałów (obranych ze skóry)
Przygotowanie:
Zagotuj 2,5 l wody. Do wrzątku wrzuć przyprawy (skórkę pomarańczową, imbir, cynamon i goździki). Gotuj całość na małym ogniu ok. 30 min.
Wywar przelej przez sitko do drugiego garnka. Zmieszaj z cukrem i winem. Całość mocno podgrzej, ale nie dopuść do zagotowania. Napój podawaj gorący.
Twoje zapiski: