puszka.pl - pysznie!

Sos chrzanowy na bazie zasmażki z mąki

Bardzo smaczny sos dla miłośników kuchni polskiej.


Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki: dla 3 osób

masło (półtorej łyżki)
mąka (płaska łyżka)
sól
jarzynka
tarty chrzan (2-3 łyżki)
ewentualnie słodka śmietanka

Przygotowanie:

Masło rozpuścić na małym ogniu - nie rumienić. Dodać mąkę i mieszać w jedną całość (robi się bardzo gęste), uważając żeby nie przyrumienić. Stopniowo dolewać gorącej wody aż do uzyskania pożądanej konsystencji.

Posolić, dodać odrobinę jarzynki. Odstawić z ognia. Dodać chrzanu do smaku (można więcej niż 3 łyżki, ale sos może się okazać zbyt ostry). Ewentualnie można na końcu dodać słodkiej śmietanki.

Wskazówki i uwagi:

Trzeba uważać, żeby nie zrumienić masła ani nie przypalić masła z mąką.
Podawać jak najszybciej, gdyż szybko stygnie i nie jest już takie smaczne.
Nadesłał(a) Gosia Swiderek, dnia: 2000-06-14 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: przepis mamy Xperta

Twoje zapiski: