Jeśli napój ma być bardzo słodki, można dodać parę posiekanych, suszonych daktyli - to dodaje karmelowy aromat.
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
- szklanka mleka sojowego (kupnego niesłodzonego, lub zrobionego w domu - patrz np. przepis 55)
- melasa (najlepiej czarna - jest najmniej słodka, ale ma najwięcej minerałów i witamin, np. z grupy B)
- popping z amarantusa (ma więcej białka niż mleko krowie)
- płatki kukurydziane np. kellogs (maja dodatek wit. B12), lekko pokruszone, jeśli chcemy uzyskać konsystencję napoju
- dodatkowo kardamon, cynamon lub kakao - co kto lubi
Przygotowanie:
Do płynu dodać kardamon, cynamon lub inne przyprawy. Doprowadzić mleko sojowe do wrzenia, zdjąć z ognia. Przelać do kubka i gdy trochę się ostudzi dodać słuszną łyżkę melasy. Dobrze rozmieszać, wkruszyć płatki kukurydziane, wsypać popping.
Wskazówki i uwagi:
Napój o wysokiej zawartosci białka, minerałów i mikroelementów, może spokojnie zmienić się w sycące śniadanie, kolacyjkę lub przekąskę - zależnie od proporcji składników.
Nadesłał(a) Nat,
dnia: 2004-07-16 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.