puszka.pl - pysznie!

Kokosowa stefania wegańska na herbatnikach

Doskonałe ciasto na upały.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 10 osób

1 litr mleka kokosowego
1 paczka daktyli lub więcej, jak ktoś lubi słodkie
4 łyżki oliwy z pestek winogron
1 szklanka kaszy manny (bez 1 łyżki)
kakao - łyżka lub więcej w zależności od upodobań
wiórki kokosowe - 1 opakowanie 100 g
6 paczek herbatników (można dostać petit beury wegańskie)
1/2 gorzkiej czekolady (np. Goplany)

Przygotowanie:

1 szklankę mleka miksujemy z daktylami (jeśli ktoś nie ma blendera, to może je po prostu rozgotować w mleku). Gotujemy 2 szklanki mleka, dodajemy mleko z daktylami, oliwę. Gdy się zagotuje, wlewamy kaszę wymieszaną z pozostałym mlekiem, gotujemy przez chwilę, dodajemy kakao i wiórki kokosowe (pół opakowania). Jeśli pojawią się grudki to można wymieszać mikserem, masa będzie gładsza.

Herbatniki układamy na blaszce. Gorącą masę wlewamy na herbatniki, wyrównujemy i przykrywamy herbatnikami.

Czekoladę łamiemy na kawałki, wkładamy do garnuszka i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Ja dodaję zawsze do takiej czekolady jeszcze gorącej wody, łatwiej jest ją potem smarować. Gorącą czekoladę wylewamy na ciasto, posypujemy wiórkami.

Ciasto schładzamy, trzymamy w lodówce. Gotowe, jak tylko herbatniki trochę zmiękną.
Nadesłał(a) Ania D, dnia: 2004-07-18 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: