Surówka z kalarepki z sosem śmietanowo-chrzanowym
Rodzaj diety: lakto-wege
Składniki:
kalarepka
cebula (sama lub ze szczypiorem) lub biała rzodkiew
ew. marchew
sos śmietanowo chrzanowy:
łyżka chrzanu
pół szklanki śmietany
sól
pieprz
trochę soku z cytryny
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
do ozdoby: rzodkiewki
Przygotowanie:
Kalarepkę zetrzeć na dużej tarce, dodać cebulę posiekana drobno, albo szczypior cały z cebulką (jak się ma, można dać do tego tak samo startą białą rzodkiew) albo niedużą marchewkę.
Zrobić sos śmietanowo chrzanowy - łyżka chrzanu na pół szklanki śmietany, sól, pieprz, trochę soku z cytryny i ze 2 łyżki posiekanej natki pietruszki. Tym zalać kalarepę, posypać po wierzchu posiekanymi rzodkiewkami dla ozdoby.
Twoje zapiski: