500 g makaronu tagliatelle (długie wstążki)
100 g migdałów
2 łyżki maku
50 g masła
50 g śmietany
Przygotowanie:
Namoczone i oczyszczone ze skórki migdały umieszczamy w umiarkowanej temperaturze w piekarniku na około 15 minut. Następnie kroimy migdały na drobne kawałki.
W rondlu rozpuszczamy masło, do którego dodajemy migdały oraz dwie łyżki maku. Po dokładnym wymieszaniu, najlepiej drewnianą łyżką, dodajemy śmietanę i doprowadzamy do lekkiego wrzenia.
Makaron gotujemy "al dente" w dużej ilości posolonej wody. Po odcedzeniu mieszamy z przygotowanym sosem. Całość najlepiej wyłożyć na ładny głęboki półmisek i podawać natychmiast po przygotowaniu. Niektórzy, na życzenie, podają wspólnie z tym daniem również odrobinę pieprzu. Smacznego!
Wskazówki i uwagi:
Ziarenka czarnego maku dodają do danej potrawy specjalny aromat ale także wzbogacają znacznie wszelkiego rodzaju dania na bazie sosów warzywnych. Jeżeli jednym ze składników jest dodatkowo śmietana to z całą pewnością użyty mak zapewni dodatkowo szczyptę wesołości.
Sama różnica pomiędzy makaronem tagliatelle (wstążki) oraz fetttucine (wąskie wstązki) jest taka, że wstążki (tagliatelle) posiadają szerokość na około 1 cm. natomiast fettucine (wstążeczki) nie powinny przekraczać szerokości około 1/2 cm. Jeszcze węższe (wstążki lub wstążeczki) posiadają również swoje imię na przykład taglierini.
Nadesłał(a) pat,
dnia: 2000-08-20 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: Serwis Makaron (już nie istnieje) - przepis polecany przez szefa kuchni Hotelu Dear w Riminii