Zielone wyspy smaku - makaron z aromatycznymi krążkami pora i szpinakiem
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
makaron
sól
50 g orzeszków ziemnych solonych
2 młode pory
olej do smażenia
jasny sos sojowy
olej sezamowy
troszkę octu ryżowego
odrobina cukru
1/2 pęczka dużego szpinaku
2 ząbki czosnku
pieprz
gałka muszkatołowa
ew. sól
Przygotowanie:
Makaron ugotować w osolonej wodzie. Orzeszki ziemne uprażyć, zdjąć z patelni, przestudzić.
Posiekać pory - odciąć zielone części, ale bez przesady, białe i seledynowe pokroić ukośnie na grube plastry (ok. 1,5 cm). Należy to robić delikatnie, mają się nie rozpaść na obrączki, tylko zostać w całości. Obsmażyć pory na oleju wlanym na patelnię po orzeszkach, potem dodać kapkę wody, chwilę poddusić pod przykryciem, aż będą w miarę miękkie.
Zdjąć z patelni do miseczki i tam hojnie skropić jasnym sosem sojowym i olejem sezamowym, troszkę octem ryżowym i cukrem. Odstawić przykryte.
Szpinak oczyścić, grubo posiekać, poddusić na oleju pozostałym z porów, pod koniec dać 2 ząbki czosnku pocięte w cieniutkie talarki, oprószyć pieprzem i gałką muszkatołową, wymieszać z orzeszkami (ew. dosolić jak ktoś musi mieć bardzo słone koniecznie).
Pory ułożyć na makaronie, sos z nich zostały pieczołowicie pokapać na owe pory, na to szpinak z orzeszkami. Nie bełtać - mają zostać takie "wyspy smaków" mieszające się przy jedzeniu dopiero.
Wskazówki i uwagi:
Ja tak czasem montuję tartę - tyle że zalewam ją masą jajeczno-śmietanową. PYCHA!
Twoje zapiski: