2 duże papryki
1 filiżanka granulatu sojowego
1 duża cebula
4 ząbki czosnku
3 średnie pomidory
ew. mały kawałek (80 g) ostrego żółtego sera
2 łyżki oliwy do smażenia
sos sojowy
pieprz
inne przyprawy - np. oregano, bazylia itd.
Przygotowanie:
Granulat przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, dusimy do miękkości drobno pokrojoną cebulę razem z rozgniecionym czosnkiem, dodajemy posiekane pomidory i dusimy razem ok. 10 minut.
Do warzyw dodajemy odcedzony granulat, przyprawiamy wg gustu sosem sojowym, koniecznie pieprzem i np. bazylią (ze względu na dużą zawartość pomidorów). Do tego ser pokrojony w drobną kosteczkę i wszystko dokładnie mieszamy. Patelnię można już zdjąć z ognia.
Przekrojone wzdłuż papryki, oczyszczone z nasion, napełniamy farszem, przekładamy do natłuszczonego żaroodpornego naczynia i zapiekamy 20-30 min. w ok. 180°C.