puszka.pl - pysznie!

Papryka nadziewana pomidorowo-czosnkowym granulatem sojowym


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 3 osób

2 duże papryki
1 filiżanka granulatu sojowego
1 duża cebula
4 ząbki czosnku
3 średnie pomidory
ew. mały kawałek (80 g) ostrego żółtego sera
2 łyżki oliwy do smażenia
sos sojowy
pieprz
inne przyprawy - np. oregano, bazylia itd.

Przygotowanie:

Granulat przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, dusimy do miękkości drobno pokrojoną cebulę razem z rozgniecionym czosnkiem, dodajemy posiekane pomidory i dusimy razem ok. 10 minut.

Do warzyw dodajemy odcedzony granulat, przyprawiamy wg gustu sosem sojowym, koniecznie pieprzem i np. bazylią (ze względu na dużą zawartość pomidorów). Do tego ser pokrojony w drobną kosteczkę i wszystko dokładnie mieszamy. Patelnię można już zdjąć z ognia.

Przekrojone wzdłuż papryki, oczyszczone z nasion, napełniamy farszem, przekładamy do natłuszczonego żaroodpornego naczynia i zapiekamy 20-30 min. w ok. 180°C.

Wskazówki i uwagi:

Wyśmienite z ryżem po filipińsku.
Nadesłał(a) gerberek, dnia: 2004-07-29 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: