puszka.pl - pysznie!

Gazpaczo

To potrawa na sierpień i wrzesień, wcześniej jakoś nie bardzo ma smak. Czosnek mozna dodać, choc ja częśto nie dodaję, smak cebuli jest wystraczająco intensywny.
Największa sztuką jest zbalansowanie kwaskowatości pomidorów i octu. Jak trzeba,można dodać łyżeczkę cukru.

Najprościej zrobić wieczorem, na noc do lodowki, następnego dnia jak znalazł.



Rodzaj diety: ovo-wege

Składniki: dla 6 osób

4-6 pomidorów, dojrzałych, 3 mogą być miękkie
2 ogórki jak na mizerie
1 cebula biala, 1 cebula czerwona
5 ząbków czosnku ( dowolnie)
chleb tostowy bez skórki 4-5 kromek
1 karton litrowy soku pomidorowego dobrej jakosci
oliwa z oliwek Extra Vergine pół szklanki
ocet winny czerwony ( moze byc i biały) półtorej łyżki
sól i pieprz (najlepiej biały)
jako dodatki:
papryka kolorowa surowa słodka
szczypiorek
grzanki z chleba tostowego smażone na zwykłym oleju
ew.jajko gotowane

Przygotowanie:

Właściwie gazpacho robi się na raty. Najpierw warzywa należy podzielić: na jedną kupkę 2-3 pomidory ( te brzydsze, nawet miękkie - byle nie popękane, za to baaardzo dojrzałe), 2 krótkie ogórki , cebula 1 zwykła , 1 czerwona, 5 ząbków czosnku. Na drugą kupkę 2 - 3 najpiękniejsze pomidory, ogórek, papryka 1 czerwona, 1 zielona . Warzywa z pierwszej kupki zmiksować i nawet przetrzeć przez grube sito ( na sicie zostaną pestki i włókna cebuli), potem przecier wlać z powrotem do malaksera, dodać nieco kromek tostowego chleba bez skórki, jeszcze raz zmiksować, dodać oliwę ( 1/2 szklanki) i ocet - do smaku ( zwykle starcza 1,5 łyżki).Całość przelać do dużego , najlepiej kamiennego garnka, dolać 1 litr soku pomidorowego , zamieszać i wstawić do lodówki na 2 - 3 godziny.
Starannie obrane ( oczywiście najlepiej je sparzyć) pomidory i ogórek pokroić w dużą kostkę, umieścić w osobnych miseczkach. Kolejne miseczki zapełnić czym dusza zapragnie: a to kawałkami papryki, a to szczypiorkiem, a to jajkami ugotowanymi na twardo. I jeszcze konieczny moim zdaniem dodatek: grzanki z chleba tostowego usmażone na oleju ( tym razem zwykłym).

Wskazówki i uwagi:

No i możemy prosić gości do stołu. Na centralnym miejscu stawiamy schłodzone gazpacho, a wokół miseczki z dodatkami i grzanki, talerze i łyżki. Reszta należy do stołowników.

Uwaga!!!! Nie wolno zamieniac oliwy na olej i octu winnego na spirytusowy, bo potrawa straci smak i wdzięk.
Nadesłał(a) kudlata, dnia: 2004-08-21 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: