puszka.pl - pysznie!

Ogórki na ostro - w papryce (na zimę)


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 10 osób

5 kg ogórków średniej wielkości
8 łyżek soli
16 łyżek oleju słonecznikowego
1 kg cukru
3 szklanki octu 10%
4 główki czosnku
5 łyżek papryki ostrej w proszku

Przygotowanie:

Ogórki pokroić wzdłuż na 2 lub 4 części, zasypać solą i odstawić na 8 godzin.

Później odlać wodę, dodać przeciśnięty czosnek, posypać papryką. Ocet zagotować z cukrem. Oddzielnie zagotować olej. Zalać ogórki octem i olejem, wymieszać wszystko, gorące zostawić na 12 godzin.

Ogórki wkładać do słoików. Nie gotować. Zakręcić i postawić do góry dnem.
Nadesłał(a) EEE, dnia: 2004-08-23 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: Przepis od sąsiada :p

Twoje zapiski: