puszka.pl - pysznie!

Soczewica po chińsku - z duszonymi warzywami na słodko i suszonymi śliwkami


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 4 osób

paczka soczewicy
2x marchewka
2x pietruszka
1x seler
1x cebula
1x por
8x suszone śliwki
2 łyżki miodu lub słodu
sól
pieprz
imbir

Przygotowanie:

Soczewicę gotujemy w osolonej wodzie.

Warzywa dusimy na patelni ok. 20 min. Kiedy woda odparuje, dodajemy cebulkę, a po chwili namoczone parę minut wcześniej śliwki oraz miód. Wszystko koniecznie doprawiamy imbirem, solą i pieprzem.

Ugotowaną soczewicę przerzucamy na patelnię z warzywami i starannie wszystko mieszamy. Smacznego ;-)
Nadesłał(a) ~nico, dnia: 2004-09-06 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: opakowanie po soczewicy ;-)

Twoje zapiski: