puszka.pl - pysznie!

pasta zbożowo-bakaliowa z soczewicą

jest to na prawdę bardzo prosty przepis, można go także modyfikować jeżeli np nie mamy jakiś orzechów albo pestek. jest to bardzo pożywne, rozgrzewające danie, które nie obciąża żołądka. najlepiej smakuje po porannych ćwiczeniach ashtangi:)


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 2 osób

1/2 szklanki jęczmienia bezłuskowego
1/2 szklanki czerwonej soczewicy
łyżka/lub więcej rodzynek
po ok.30-40 gram orzechów włoskich, laskowych, migdałów
ok.pół szklanki(w sumie) pestek z dyni i ze słonecznika
1/4 szklanki ziaren amarantusa
plaster tofu
szczypta mielonego cynamonu
łyżka stołowa tartego siemienia lnianego
łyżka stołowa tahini
łyżka stołowa mleka kokosowego
(łyżka miodu, opcjonalnie, nie dla wegan)

Przygotowanie:

jęczmień namoczyć przez noc. gotować z soczewicą przez około 20 minut, w małej ilości osolonej wody(najlepiej dopóty, dopóki woda sama nie wyparuje). w tym czasie pokroić orzechy i migdały, oraz tofu w drobną kostkę, następnie wrzucić do miski razem z pestkami, amarantusem, cynamonem, siemieniem, rodzynkami. następnie dodać ugotowaną soczewicę z jęczmieniem, tahini, mleko kokosowe, dokładnie wymieszać.

Wskazówki i uwagi:

soczewica będzie najlepsza wtedy, kiedy się zupełnie rozgotuje. gotować na małym ogniu, żeby nie przypalić. smak można modyfikować w zależności od gustu- więcej rodzynek, będzie słodsze, więcej tahini i orzechów, będzie bardziej gorzkie. można dosłodzić miodem (opcja nie dla wegan)
Nadesłał(a) flamma flamma, dnia: 2004-09-11 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: