puszka.pl - pysznie!

Podstawowy sos pomidorowy (z koncentratu)

Sos ten jest dla mnie podstawą dla wielu innych potraw - w naszej rodzinie przygotowuje się go co najmniej od czasu, gdy byłam mała. Być może posiada jakąś nazwę - dla mnie jest to po prostu sos pomidorowy, jakiego nauczyła mnie moja mama, gdy dopiero uczyłam się gotować :)


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 4 osób

koncentrat pomidorowy
2 średniej wielkości cebule
2 ząbki czosnku
olej lub masło do smażenia
łyżka mąki
woda :)
pieprz
sól
cukier
ew. inne przyprawy, np. oregano i ostra papryka
ew. śmietana

Przygotowanie:

Kroimy cebulkę i czosnek jak najdrobniej. Rozgrzewamy olej (lub masło) w garnku średniej wielkości i wrzucamy cebulkę i czosnek. Gdy cebula będzie miękka, ale nie spalona, dodajemy mąkę i robimy pseudo zasmażkę. Po chwili wlewamy wodę (w ilości takiej - ile ma być sosu).

Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy i dokładnie mieszamy. Ilość koncentratu trzeba wyważyć - sos ma być czerwony, pomidorowy, ale nie można przesadzić.

Doprawiamy wszystko do smaku solą, pieprzem i odrobiną cukru.
Na końcu można lekko zabielić sos śmietanką, ale nie trzeba :)
Smacznego :)

Wskazówki i uwagi:

Gdy sos jest za rzadki, można dodać jeszcze trochę mąki do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Ja doprawiam go jeszcze dużą ilością oregano i ostrej papryki, ewentualnie dodaje drobno pokrojoną ostrą papryczkę - ale oczywiście eksperymenty należą już do was :)
Nadesłał(a) ajna, dnia: 2004-09-21 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: