Gotujemy pęczak w 2 szkl wody z odrobiną soli i łyżeczką masła.
Sos:
Na patelni rozgrzać olej i wrzucić mąkę, smażyć do momentu, aż się lekko zarumieni. Wtedy przełożyć do garnka z zimną wodą (ok. 2 szkl.) i zagotować, ciągle mieszając. Jesli dodamy do ciepłej wody, zrobią się kluski! Po drodze dodać sól i liść laurowy.
Po zagotowaniu wrzucamy fasolkę pociętą na mniejsze kawałki i marchewkę pokrojoną w kostkę. Gotujemy to ok. 45 min. Jeżeli zrobi się za gęste, dodajemy trochę wody. W czasie gotowania dosyć często mieszać. Przyprawić pieprzem, lubczykiem i tymiankiem.
Wskazówki i uwagi:
Ilość wody, jaką dodajemy do sosu zalezy od tego, czy lubimy sos rzadki czy gęsty.
Zasmażkę można też zrobić na maśle.
Nadesłał(a) Buddhi,
dnia: 2004-09-23 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.