puszka.pl - pysznie!

Pasta soczewicowo-warzywna (studencka)

Wyjeżdżasz na studia? Będą trudności z gotowaniem? Nie lubisz kupowanych pasztetów sojowych z glutaminianem i modyfikowaną soją? Przeraża Cie perspektywa permanentnego chleba z serem (lub bez)? Ta idea jest dla Ciebie ;-)


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

1 szklanka soczewicy (czerwonej lub zielonej)
2 duże marchewki (można wykorzystać warzywa z gotowania bulionu)
1 duży por
2 ząbki czosnku
natka pietruszki

majeranek świeży lub suszony
sól
pieprz
kurkuma
2 łyżki oliwy

Przygotowanie:

Soczewicę, pokrojone w duże kawałki marchewki, pora i czosnek gotować, aż będą miękkie.

Warzywa odcedzić. Marchewki utrzeć, pora i czosnek przetrzeć. Dodać posiekaną natkę pietruszki, przyprawy i oliwę. Wszystko razem zmielić, zmiksować lub po prostu pognieść (zależy, jaką kto lubi konsystencję). Można przedtem chwilę podsmażyć/podusić na oliwie.

Wskazówki i uwagi:

Można oczywiście zrobić tego mniej, w miarę potrzeb. Można też przełożyć do słoiczków, zawekować, zapasteryzować i otwierać w miarę potrzeby - nie wiem, jak długo wytrzymuje, bo zwykle długo nie stoi ;-)
Nadesłał(a) Marta Jermaczek, dnia: 2004-09-28 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: