Pióra ogrodnika [Penne dell`ortolano] - makaron z kalafiorem, ziemniakami i parmezanem
Rodzaj diety: lakto-wege
Składniki:
dla 4 osób
400 g makaronu piórka (rurki ze skośnie ściętymi końcówkami)
300 g kalafiora
4 średniej wielkości ziemniaki
100 g masła
3 ząbki czosnku
tarty ser parmezan
sól
Przygotowanie:
Przygotować duży garnek, w którym pod koniec znajdą się wspólnie warzywa oraz makaron piórka. W pierwszej kolejności postawić do gotowania (razem, w tej samej osolonej wodzie) kalafior oraz ziemniaki pokrojone w kosteczkę.
Pod koniec ich gotowania (o tyle wcześniej, ile wynosi czas gotowania makaronu wskazany przez jego producenta) do tego samego garnka wrzucić makaron. W chwili ugotowania się makaronu odcedzić całość zwracając uwagę, aby kalafior się nie rozleciał.
Na osobnej patelni przyrumienić na maśle czosnek, zwrócić uwagę żeby go nie spalić. Przyprawić nim ugotowane warzywa z makaronem. Całość posypać obficie startym serem parmezanem. Smacznego !!!
Wskazówki i uwagi:
Danie można przyprawić oliwą z oliwek, innym tartym serem (najlepiej pikantnym) oraz pieprzem.
Do wszystkich sosów z dodatkiem warzyw można śmiało "ożenić" wszelkiego rodzaju makarony w formie piórek (rurek) także o gładkiej powierzchni.
Twoje zapiski: