Spagetti Siciliana (z bakłażanem)
Przepis dostałam od rodowitej Włoszki prosto z Sycylii. Danie łatwe w przygotowaniu i smaczne.
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
dla 3 osób
spagetti
bakłażan
pomidory (świeże lub puszka krojonych) albo przecieru pomidorowego
duża cebula lub 2 mniejsze
2 ząbki czosnku
oliwa z oliwek do smażenia
bazylia (najlepiej świeża, ale może być suszona)
pieprz
sól
Przygotowanie:
Bakłażana w całości kroimy w kostkę, układamy na desce, posypujemy solą i przykrywamy drugą deską i czymś ciężkim. Odstawiamy go na jakieś pół godziny, aby stracił trochę wody.
Makaron gotujemy al dente. Pokrojoną cebulę wrzucamy na patelnię i smażymy na oliwie aż się zeszkli. Pod koniec smażenia cebuli dorzucamy czosnek. Potem dodajemy pomidory lub przecier, czekamy aż się zagotuje i wrzucamy bakłażana. Wszystko gotujemy aż bakłażan będzie miękki i ugotowany. Na koniec dodajemy świeżą bazylię (suszoną można dodać już wcześniej) oraz pieprz i sól do smaku. Smacznego!
Twoje zapiski: