1 i pół szklanki czerwonej soczewicy
pół łyżeczki bulionu warzywnego instant
pół łyżeczki koncentratu pomidorowego
malutki ząbek czosnku
szczypta białego pieprzu, szczypta oregano i szczypta bazylii
pół łyżeczki masłopodobnej Flory
zielona pietruszka
Przygotowanie:
Soczewicę ugotować w wodzie z bulionem. Jeśli się rozgotowała to dobrze ją odsączyć na sitku. Przełożyć do miseczki. Dodać rozgnieciony czosnek, koncentrat pomidorowy, pieprz, oregano i bazylię. Zmiksować. Dodać Florę i rozetrzeć na gładką masę. Dodać drobno posiekaną pietruszkę i wymieszać. Najlepiej smakuje po wyjęciu z lodówki, na chlebku słonecznikowym w towarzystwie ogórka kiszonego i surowej papryki. Pycha!
Wskazówki i uwagi:
Pierwszy raz zrobiłam tę pastę bez Flory i też była dobra. Jednak z czymś masłopodobnym ma delikatniejszy smak.
Nadesłał(a) hewen,
dnia: 2004-12-17 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.