puszka.pl - pysznie!

Sałatka ze smażonych pieczarek z jajkami i cebulką

Smaczniutka sałatka na zimno. Można również używać jako pastę do chleba. Bardzo szybko znika :-)


Rodzaj diety: lakto-ovo-wege

Składniki: dla 6 osób

pieczarki (1 kg)
cebula (1 szt.)
masło do smażenia (łyżka)
jajka (3 szt.)
por biały (1 szt.)
majonez (mały słoiczek)
sól
pieprz

Przygotowanie:

Cebulę zeszklić na maśle, dodać utarte pieczarki, smażyć z solą i pieprzem na bardzo małym gazie tak długo, aż odparuje sok z pieczarek (ok. pół godziny). Odstawić i wystudzić.

Jajka ugotować na twardo, pokroić w kostkę, pora w plasterki. Wszystko wymieszać z majonezem. Schłodzić.

Wskazówki i uwagi:

Pieczarki smażyć powoli, żeby się nie przypaliło.
Sałatkę koniecznie podawać zimną, z lodówki.
Nadesłał(a) Gosia Swiderek, dnia: 2000-06-14 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: przepis mojej mamy

Twoje zapiski: