Słodka zapiekanka ryżowa przekładana jabłkami i jogurtem
Rodzaj diety: lakto-wege
Składniki:
dla 1 osoby
1 torebka ryżu
2 słodkie jabłka
miód
cynamon
jogurt naturalny lub gęsta śmietana
płatki migdałowe
kropelka oleju słonecznikowego do wysmarowania formy
Przygotowanie:
Gotujemy ryż.
Obrane jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach. Jeśli jabłka były bardzo soczyste, odlewamy sok. Dodajemy miód i cynamon.
Małe naczynie żaroodporne smarujemy olejem. Na dno kładziemy warstwę ryżu, na ryż dajemy warstwę jogurtu i na to utarte jabłka, i znowu smarujemy jogurtem... następnie znowu ryż, jogurt, jabłka, jogurt, ryż... Ostatnią warstwą jest ryż z płatkami migdałowymi posypany cynamonem.
Naczynie wkładamy do piekarnika i podgrzewamy 10-15 minut.
Twoje zapiski: