Czudynudy - smażony chlebek z mąki z ciecierzycy
Przepis pochodzi z kuchni indyjskiej, którą interesuję się od niedawna. Nie interpretujcie tego w ten sposób, że ten przepis jest niebezpieczny!!, a skąd ;-> ;-> Pyszne z dipami z soczewicy lub pomidorów!!!
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
1/2 szklanki mąki groszkowej (z ciecierzycy)
1/2 szklanki mąki pszennej pełnej
1 łyżeczka tumeriku (czyli kurkumy)
1 łyżeczka ostrej papryki
1 łyżeczka soli
kilka łyżek gorącej wody
ghi (sklarowane masło) lub olej do smażenia
Przygotowanie:
Suche składniki trzeba dobrze wymieszać z kilkoma łyżkami gorącej wody tak, aby powstało miękkie ciasto. Powinno się je zagniatać przez ok 5 minut, a w tym czasie podgrzać ghi lub olej.
Ciasto rozwałkować i pociąć na wąskie paski. Smażenie w tłuszczu trwa około 1 minuty. Paski najlepiej wyjmować gdy będą miały brązowy kolor.
Wskazówki i uwagi:
Nie powinno się ich smażyć zbyt długo, gdyż proces smażenia będzie trwał jeszcze chwilę po wyjęciu z ghi lub oleju.
Twoje zapiski: