puszka.pl - pysznie!

Chłodnik litewski aromatyczny

Doskonale smakuje z młodymi gorącymi kartofelkami polanymi masełkiem i posypanymi koperkiem, albo z ciemnym chlebem. Dobrze smakuje z jajkami na twardo - pokroić na ćwiartki i włożyć do zupy na talerzu.
Przepis jest rodzinny. Wspaniały na letnie upały.



Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki:

2 średnie buraki
spory pęczek botwinki (opcjonalnie, jeśli jest sezon)
surowy spory ogórek
ząbek czosnku (opcjonalnie)
pęczek koperku
pęczek szczypiorku
maślanka lub kwaśne mleko lub kefir - 3 szklanki
ew. rzodkiewki
ew. śmietana do przyozdobienia

ocet winny albo kwasek cytrynowy
sól
szczypta cukru do smaku
czarny pieprz

Przygotowanie:

Buraki ucieram na grubej tarce i gotuję w małej ilości wody, z dodatkiem octu (albo kwasku) i soli. Ocet dodaję zaraz na początku do zimnej wody. Wtedy buraki zachowują piękny kolor i nie przypominają burej paćki. Gdy buraki są prawie gotowe, dodaję drobno pokrojoną botwinkę, niech się dogotują razem.
Uwaga, to się nie powinno rozgotować, tylko mieć konsystencję lekko " al dente".

Do wystudzonych buraczków, dodaję utarty surowy ogórek, utarty czosnek, posiekaną zieleninę, zalewam wszystko około trzema szklankami maślanki z lodówki i doprawiam do smaku solą, odrobinką cukru (maleńka szczypta, dla złagodzenia kwasu) i czarnym pieprzem. Wstawiam do schłodzenia do lodówki.

Można dodać parę łyżek śmietany, jeśli ktoś lubi, oraz poeksperymentować np. z dodaniem rzodkiewki. Też dobre.
Podawać z gotowanymi kartofelkami polanymi masełkiem. Gorące kartofelki (najlepiej młode) oczywiście na osobnym talerzyku :)

Wskazówki i uwagi:

Jeśli skończy się sezon botwinki, można to robić z samych buraczków. Chłodnik jest gęsty. My robimy go zawsze "na oko", także przy dodawaniu składników trzeba się kierować rozsądkiem i własnym smakiem. Jeśli ktoś lubi czosnek, może dać więcej. Jeśli nie, niech nie dodaje.
Nadesłał(a) Anukis, dnia: 2005-02-13 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: Przepis rodzinny

Twoje zapiski: