Gulasz z boczniaków i papryki
Pyszny gulasz. Mnie najbardziej smakuje z ryżem, ale z ziemniaczkami też jest smaczny :)
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
boczniaki
papryka
cebula
olej do smażenia
2 łyżki koncentratu pomidorowego
0,5 szklanki wody
1 listek laurowy
2 kuleczki ziela angielskiego
papryka słodka
pieprz (ziołowy)
sól
można dodać trochę sosu sojowego
mąka ziemniaczana do zagęszczenia (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Pokroić paprykę i cebulę w grubą kostkę i usmażyć. Pokroić boczniaki w dość cienkie paseczki i również usmażyć, ale na osobnej patelni. Kiedy grzyby puszczą sok, zwiększyć ogień tak żeby sok odparował. Wrzucić warzywa do rondla, dodać przyprawy. Rozmieszać koncentrat z wodą i wlać do środka. Dusić pod przykryciem około 10 minut. Jeżeli gulasz będzie za rzadki, można zagęścić go odrobiną mąki ziemniaczanej rozmieszanej z wodą.
Twoje zapiski: