puszka.pl - pysznie!

Pieczone ziemniaczane talarki z sosem czosnkowym

Przepis może mało oryginalny, ale ziemniorki są bardzo tanie i bardzo smaczne, no a przy okazji tak proste do zrobienia, że po prostu nie da się tego zepsuć :) Moja ulubiona potrawa kiedy brakuje kasy :)


Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki:

ziemniaki
olej
oregano lub kminek - jak kto woli :)

sos czosnkowy:
kostka białego serka
mleko
może być też śmietana
kilka ząbków czosnku (ja daję 3)
sól
pieprz

Przygotowanie:

Ziemniaki obrać ze skórki lub porządnie wyszorować i pokroić na plasterki (grubości około 1 cm). Wymieszać olej z oregano lub kminkiem i pędzelkiem posmarować ziemniaczki z obu stron. Włożyć do gorącego piekarnika, piec około 20-30 minut (aż zrobią się miękkie, złociste z lekko chrupiącą skórką).

W tym czasie rozmieszać serek z odrobiną mleka (można dodać trochę śmietany), wcisnąć czosnek, dodać sól i pieprz.
Nadesłał(a) ~Dorota, dnia: 2005-02-17 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: