hamburgery z czarnej fasoli
lotleciki wymagaja oczywiscie wczesniejszego przygotowania w domu, ale takie hamburgery zrobione na grillu sa pycha
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
2 kubki fasoli czarnej
pol kubka maki
cwierc kubka kukurydzianego grysu
pol kubka zmielonych pomidorow albo ostrego sosu pomidorowego lub nawet keczupu
2 lyzeczki mielonego kminku
lyzeczka soli czosnkowej
bulki , sos barbecue, salata, czerwona cebula itd.....
Przygotowanie:
Najpierw nalezy ugotowac jakies 2 kubki fasoli ( wczesniej oczywiscie dobrze jest ja namoczyc), poczekac az wystygnie i zmielic ja w procesorze tak aby nabrala kremowej konsystencji.
Do tak zmielonej fasoli ( wciaz w procesorze) nalezy dodac pol kubka maki, cwierc kubka kukurydzianego grysu, pol kubka zmielonych pomidorow ( bez skory i nasion) albo ostrego sosu pomidorowego lub nawet keczupu, 2 lyzeczki mielonego kminku i lyzeczke soli czosnkowej.
Wszystko nalezy dobrze zmiksowac ze soba, nastepnie ulepic z tego 6 sporych kulek zawinac je w folie i wstawic do lodowki na kilka godzin , zeby calosc stezala i nabrala wlasciwej konsystencji.
Kiedy nasz grill juz jest goracy i gotowy, fasolowe kulki wyjmujemy z lodowki, splaszczamy na ksztalt hamburgerow i grillujemy jakies 4-5 minut na strone...
To wszystko! oczywiscie potrzebne sa nam swierze bulki , sos BBQ, salata, czerwona cebula itd..... Ale to juz chyba kazdy wie I popijane zimnym piwem, fasolowe hamburgery smakuja doskonale
Twoje zapiski: