olej z pestek winogron lub oliwa z oliwek do smażenia
kumin lub kminek
pieprz cytrynowy, jeśli ktoś lubi :)
zioła prowansalskie
Przygotowanie:
Rozgrzewamy olej lub oliwę na patelni, wrzucamy kminek. Wszystko na jak najmniejszym ogniu! Po wbiciu jajek mieszamy dość wolno. Na jakieś 3 minuty przed planowanym zakończeniem wlewamy miód i jeszcze przez minutę mieszamy wolno na małym ogniu. Jeżeli chcemy owoce, to kroimy je w cieniutkie plasterki, odsączamy i wrzucamy na tłuszcz jakieś 2 minuty przed wbiciem jajek.
Ostatnie 2 minuty - dajemy na jak największy ogień, i bardzo intensywnie mieszamy, aż nie będzie już substancji płynnych (miodu i soku). Doprawiamy do smaku wg. uznania.
Wskazówki i uwagi:
Na każde kolejne jajko przypada kolejna łyżeczka miodu.
Nadesłał(a) matma,
dnia: 2005-03-08 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.