Bardzo ładne cebule faszerowane warzywami z boczniakami
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
dla 3 osób
6 dużych, jędrnych cebul
warzywa do farszu (proporcje według gustu):
brokuły
boczniaki
kapusta pekińska
żółta papryka
zielony groszek
ew. ziemniaki
ew. kalafior
zielone oliwki z migdałami
bulion warzywny
olej słonecznikowy do smażenia
sos sojowy ciemny
czosnek
majeranek
ew. bułka tarta do zasmażki
sos pomidorowy (najlepiej jednolity, bez kawałków pomidorów)
do przyozdobienia: listki kolendry lub oregano
Przygotowanie:
Wydrąż ostrożnie środki cebul - mają powstać z nich miseczki. Brokuły, boczniaki i kapustę podgotuj chwilę w bulionie.
Posiekaj paprykę i środki cebul, podsmaż je na oleju. Po chwili dodaj brokuły, groszek, pokrojone boczniaki i kapustę, wlej kilka łyżek bulionu i sosu sojowego i duś do miękkości. Pod koniec duszenia dodaj przyprawy.
Na dnie każdej cebuli połóż po jednej oliwce z migdałem i wypełnij ją farszem. Całość można polać bułką tartą podsmażoną z margaryną/olejem.
Cebule zalej sosem pomidorowym i piecz przez 15-20 min. Można udekorować listkami kolendry lub oregano.
Wskazówki i uwagi:
Przed pieczeniem można lekko podgotować cebule, lecz grozi to rozpadnięciem się miseczki :)
Do farszu pasują też ziemniaki i kalafior.
Twoje zapiski: