puszka.pl - pysznie!

Kotlety z kukurydzy


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 2 osób

1 cebula
1 puszka konserwowej kukurydzy
3-4 łyżki mąki
1 jajko (w wersji ovo-wege) lub łyżka mąki sojowej lub kukurydzianej + łyżka wody
2 łyżki koncentratu pomidorowego
sól
pieprz
zioła
+ olej do smażenia

Przygotowanie:

Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Kukurydzę odcedzamy z zalewy, dodajemy łyżkę mąki sojowej (lub kukurydzianej) i łyżkę wody. W wersji owo-wege można dodać surowe jajko. Do tego leci reszta składników łącznie z podsmażoną cebulą i przyprawami. Mieszamy.

Masę nakładamy łyżką na rozgrzany olej - jeśli będzie zbyt chłodny, placki wchłoną zbyt dużo tłuszczu zanim utworzy się na nich chrupiąca skorupka. Smażymy na niezbyt dużym gazie tak jak placki, z obydwu stron. Co jakiś czas, między kolejnymi partiami, uzupełniamy na patelni olej.
Nadesłał(a) Melisa, dnia: 2007-03-01 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: Na podstawie "Przepisy jarskie i wegetariańskie", Małgorzata i Norbert Duży

Twoje zapiski: