puszka.pl - pysznie!

Domowy makaron świąteczny (jajeczny)


Rodzaj diety: lakto-ovo-wege

Składniki:

1 kg mąki pszennej
5 sztuk jajek (całe)
5 żółtek (można zmniejszyć ilość żółtek i tym samym kolor makaronu)
100 g masła
sól

Przygotowanie:

Na początku lepiej zawsze (na wszelki wypadek) przesiać mąkę przez drobne sito. Jajka należy umyć i połączyć z mąką i masłem. Zagniatamy ciasto, które należy dokładnie wyrobić, a następnie rozwałkować na płaty (w razie potrzeby podsypać mąką stół lub stolnicę).

Płaty, celem podsuszenia, układamy na czystych lnianych ręczniczkach. W chwili, kiedy są jeszcze lekko wilgotne, kroimy je w bardzo drobne niteczki, które długością powinny być zbliżone do rozmiaru zapałki, ale ich szerokość powinna być jeszcze mniejsza niż grubość zapałki. Tak pokrojone ciasto (makaron) suszymy w ciepłym miejscu.

Makaron domowy powinien być przechowywany w torebkach z papieru lub płótna. W przyszłości wystarczy go ugotować w osolonej wodzie i gotowe! Smacznego.

Wskazówki i uwagi:

Składniki na wiele porcji, w zależności od sposobu użycia makaronu.
Nadesłał(a) pat, dnia: 2000-08-22 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: Serwis Makaron (serwis już nie istnieje)

Twoje zapiski: