puszka.pl - pysznie!

Kiszone ogórki

Krystyna: "Przekazuję sympatycznym wegetarianom wypróbowany i chwalony przez wszystkich moich znajomych przepis na kiszone ogórki. Życzę udanych przetworów i smacznego."


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

ogórki

na 10 litrów wody:
- 40 dag soli
- 10 dag cukru

na słoik 0,9l:
- 1 duży ząbek czosnku
- 1 duży baldachim kopru razem z częścią łodyżki
- chrzan (kawałeczek jak pół kciuka)
- 2 liście wiśni
- kawałek liścia z czarnej porzeczki
- listek selera
- pół liścia dębu

Przygotowanie:

Ogórki umyć i namoczyć na 4 godziny. Wodę z solą i cukrem zagotować i wystudzić.

Do słoików kłaść dodatki. Ogórki układać ciasno szypułkami do góry. Słoiki zalać wodą całkowicie i zakręcić.

Niech się kwaszą 3 dni. Jeśli ktoś nie ma zimnej piwnicy, to polecam włożyć słoiki do dużego garnka i zalać wodą do takiej wysokości, aby je można było później uchwycić przy wyjmowaniu, i potrzymać aż woda zacznie szumieć. Natychmiast wyjąć, zakręcić i odwrócić do góry dnem. Jeśli jest dość chłodno, to można słoiki kwasić do 5-ciu dni. Po tym czasie pasteryzować lub wynieść do chłodnej piwnicy.

Wskazówki i uwagi:

Dla urozmaicenia zamiast liścia czarnej porzeczki i selera, można dodać świeżą paprykę lub liście winogron razem z owocami.
Nadesłał(a) autor anonimowy, dnia: 2005-03-30 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: przepis nadesłany do Puszki przez Krystynę

Twoje zapiski: