Smakowite świderki (z oliwkami, ostrą papryczką, natką i bułką tartą)
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
dla 4 osób
400 g makaronu (świderków oczywiście :-)
2 łyżki tartej bułki
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
10 oliwek czarnych (bez pestek)
10 oliwek zielonych (bez pestek)
1 ostra papryczka
1 łyżeczka oregano
6 łyżek oliwy do smażenia
sól
pieprz
30 g zielonej pietruszki
Przygotowanie:
Wstawić wodę na makaron i gdy się już zagotuje, posolić i wrzucić makaron. Przygotować składniki - pokroić drobno cebulę i czosnek, oliwki pokroić na plasterki, pietruszkę drobno posiekać.
Na małej patelni podprażyć przez 2 min. bułkę tartą (bez tłuszczu) i odłożyć do jakiegoś naczynka. Na patelnię wlać olej, dodać cebulę i czosnek, podsmażyć tak, żeby cebula zmiękła, ale nie zrumieniła się. Następnie dodać oliwki, ostrą papryczkę i oregano. Smażyć jeszcze przez 3 minuty.
Dodać ugotowany "al dente" makaron, bułkę tartą, zieloną pietruszkę i pieprz. Mieszając smażyć wszystko razem na dużym ogniu przez dalsze 2 minuty. Podawać natychmiast po przygotowaniu.
Twoje zapiski: