puszka.pl - pysznie!

Spaghetti aglio olio peperoncino (z czosnkiem, olejem i ostrą papryczką)


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 4 osób

350-400 g spaghetti
2 ząbki czosnku
1 mała ostra papryczka (peperoncino) lub 1/2 łyżeczki mielonej papryczki
3 łyżki oliwy z oliwek
kilka gałązek zielonej pietruszki

Przygotowanie:

W pierwszej kolejności do gotującej się dużej ilości posolonej wody wrzucamy spaghetti i gotujemy "al dente".

Osobno na dużej patelni łączymy olej z posiekanymi drobno czosnkiem i pikantną papryczką. Podsmażamy w sposób uważny, aby nie dopuścić do spalenia się czosnku. Zestawiamy z ognia.

Spaghetti odcedzamy i przenosimy na patelnię celem dokładnego wymieszania z przygotowanymi wcześniej składnikami, dodając na końcu posiekaną nać zielonej pietruszki. Podawać natychmiast po ich przyrządzeniu. Smacznego!
Nadesłał(a) pat, dnia: 2000-08-20 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: Serwis Makaron (juz nie istnieje)

Twoje zapiski: