Biszkopt z owocami i galaretką
Rodzaj diety: lakto-ovo-wege
Składniki:
dla 2 osób
BISZKOPT:
10 jaj
10 łyżek cukru
szczypta proszku do pieczenia
OWOCE:
ananasy
truskawki
wiśnie
2 galaretki do zalania owoców
KREM:
2 galaretki truskawkowe lub wiśnioe
1/2 l śmietany
cukier waniliowy
Przygotowanie:
Ubić białka, dodać cukier i ubić na sztywną pianę. Dodac żółtka, krótko ubijając. następnie dodać po łyżce mąki z proszkiem do pieczenie, delikatnie wymieszać.
Tortownicę wysmarować małem, wysypać tartą bułką, wlać ciasto do tortownicy. Upiec biszkopt w temp. 165 stopni. Upieczony biszkopt przekroić na pół.
2 galaretki rozrobić wg. przepisu. Lekko zastygające dodawać do ubije śmietany ciągle miksując. Układać biszkopt, kre,. biszkopt, krem. Na wierz ułożyć owoce i zalać lekko tęzejącą galaretką. Schłodzić w lodówce.
Wskazówki i uwagi:
(przypisek Reny): galaretka - oczywiscie wybrac wegetarianska
Twoje zapiski: