2 l bulionu warzywnego (może być z kostki)
2/3 szklanki zielonej soczewicy
2 marchewki
1 pietruszka
kawałek pora
1/8 średniej główki kapusty włoskiej
ćwiartka dużego selera
2 średnie cebule
masło lub olej do smażenia
Przygotowanie:
Soczewicę przelać na durszlaku gorącą wodą. Marchewkę i pietruszkę pokroić w cienkie plasterki, podobnie pora. Kapustę posiekać niezbyt drobno. Selera pokroić w grubą kostkę. Wrzucić warzywa do gorącego bulionu, gotować 40 minut, doprawić do smaku.
Cebule pokroić w cienkie półplasterki, usmażyć na rumiano. Wrzucić do zupy tuż przed końcem gotowania.
Nadesłał(a) autor anonimowy,
dnia: 2005-06-28 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.