puszka.pl - pysznie!

Kotleciki marchewkowo-słonecznikowe doprawione gałką i imbirem

Wspaniale smakują z surówkami i wiórkami ostrego sera żółtego.


Rodzaj diety: ovo-wege

Składniki:

3 szklanki pestek słonecznika
3 marchewki
cebula
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
jajko
3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
łyżeczka oleju lub oliwy z oliwek
2 łyżki wody
sól ziołowa
gałka muszkatołowa
imbir
pieprz
panierka: kilka łyżek pestek słonecznika lub sezamu
ew. olej do smażenia

Przygotowanie:

Marchewki obieramy i ścieramy na tarce do jarzyn. Drobno kroimy cebulę. Pestki miksujemy i łączymy z warzywami i natką. Dodajemy jajko, koncentrat pomidorowy, łyżeczkę oleju lub oliwy z oliwek, 2 łyżki wody i przyprawy.

Z masy formujemy małe kotleciki. Obtaczamy je w pestkach słonecznika lub w sezamie. Kotleciki można smażyć na patelni na rozgrzanym tłuszczu lub w piekarniku.
Nadesłał(a) autor anonimowy, dnia: 2005-06-21 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: