Kotleciki marchewkowo-słonecznikowe doprawione gałką i imbirem
Wspaniale smakują z surówkami i wiórkami ostrego sera żółtego.
Rodzaj diety: ovo-wege
Składniki:
3 szklanki pestek słonecznika
3 marchewki
cebula
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
jajko
3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
łyżeczka oleju lub oliwy z oliwek
2 łyżki wody
sól ziołowa
gałka muszkatołowa
imbir
pieprz
panierka: kilka łyżek pestek słonecznika lub sezamu
ew. olej do smażenia
Przygotowanie:
Marchewki obieramy i ścieramy na tarce do jarzyn. Drobno kroimy cebulę. Pestki miksujemy i łączymy z warzywami i natką. Dodajemy jajko, koncentrat pomidorowy, łyżeczkę oleju lub oliwy z oliwek, 2 łyżki wody i przyprawy.
Z masy formujemy małe kotleciki. Obtaczamy je w pestkach słonecznika lub w sezamie. Kotleciki można smażyć na patelni na rozgrzanym tłuszczu lub w piekarniku.
Twoje zapiski: