puszka.pl - pysznie!

Pasta z grochu

Przepyszny, pożywny dodatek do chleba - do smarowania kanapek. Można zrobić jej bardzo dużo, a potem przez kilka dni nie martwić się o to, czym posmarować chleb.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 8 osób

groch w połówkach (300 g)
cebula (2 szt.)
czosnek (5 ząbków)
olej (2 łyżki)
przyprawy - np. jarzynka, pieprz, papryka słodka i ostra, bazylia, majeranek, tymianek, rozmaryn, cząber, imbir, kurkuma
ewentualnie koncentrat pomidorowy

Przygotowanie:

Namoczyć groch na 24 godziny. Ugotować na małym ogniu, żeby się nie przypaliło. Gotować tak długo, aż się rozgotuje - kilka godzin.

W drugim garnuszku zeszklić na oleju cebulę z czosnkiem, dodać wszystkie przyprawy, przesmażyć. Wymieszać z rozgotowanym grochem, ewentualnie dodać 4 łyżki koncentratu pomidorowego i zagotować.
Raczej ostudzić, chyba że ktoś nie może wytrzymać i podjada ciepłe.

Wskazówki i uwagi:

Zestaw przypraw można dowolnie modyfikować wedle upodobań.
Przerobione na wege.
Nadesłał(a) Gosia Swiderek, dnia: 2000-06-14 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: