Suflety warzywne z camebertem
Rodzaj diety: lakto-ovo-wege
Składniki:
• 15 dag marchwi
• 1-2 cukinie
• 15 dag camemberta
• 8 jajek
• 2 łyżki mąki ziemnieczanej
• sól, pieprz
• tłuszcz do posmarowania formy
Przygotowanie:
1. Marchew i cukinię oczyszczamy, myjemy i zcieramy na tarce o małych otworach. Camembert rozdrabniamy widelcem na małe kawałki. Warzywa mieszamy z serem.
2. Jajka rozdzielamy. Żółtka dodajemy do cukinii z marchwią i camermbertem, wsypujemy mąkę, całosć dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni.
3. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do masy warzywnej, całość dokładnie mieszamy. Masę przekładamy do czterech natłuszczonych kamionkowych miseczek, suflety pieczemy ok. 25 minut.
4. Sufleciki wyjmujemy z piekarnika i gorące podajemy w foremkach. Znakomitym dodatkiem będzie chrupiąca sałata z papryką i rzodkiewką w sosie jogurtowo-ziołowym.
Twoje zapiski: