4 duże mięsiste pomidory
1 jajko
5 łyżek tartej bułki
tłuszcz do smażenia
sól
pieprz
sos jogurtowy : 1 mała cebula
1/2 pęczka natki pietruszki
1/2 szklanki jogurtu naturalnego
3 łyżki śmietany kremówki
Przygotowanie:
Pomidory umyć, pokroić na plastry grubości 1 cm, oprószyć solą i pieprzem. Jajko roztrzepać w jednej miseczce, a w drugiej przygotować bułkę tartą. Na patelni rozgrzać tłuszcz.
Plastry pomidorów obtaczać w jajku, potem w bułce, po czym smażyć 2 minuty z każdej strony.
Pomidorowe kotlety można podawać z sosem jogurtowym: Cebulę obrać, drobniutko pokroić. Natkę umyć, osuszyć, listki poobrywać, drobniutko posiekać. Jogurt wymieszać ze śmietaną, dodać cebulę i natkę. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Nadesłał(a) autor anonimowy,
dnia: 2005-07-02 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.