ciasto: ok. 50 dag mąki
2-3 żółtka
1 łyżeczka soli
25 dag margaryny
2 łyżki kwaśnej śmietany
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
odrobina mielonej gałki muszkatołowej
farsz: 50 dag pieczarek
50 dag kiszonej kapusty
2 duże cebule
sól
pieprz
kminek
cukier
olej do smażenia
białko
sezam do posypania
Przygotowanie:
1. Z podanych składników zagnieść ciasto. Dobrze wyrobić.
2. Posiekane pieczarki, kapustę i cebulę przesmażyć na małej ilości oleju. Doprawić do smaku.
3. Ciasto rozwałkować i wykrawać krążki. Na każdy placuszek nakładać farsz i formować pierożki. Posmarować białkiem, posypać sezamem i ułożyć na blasze. Upiec na złoty kolor. Bardzo smakują na gorąco i na zimno.
Nadesłał(a) autor anonimowy,
dnia: 2005-07-29 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.