Tofu z shitake i pędami bambusa w kwaśnym sosie chińskim
Potrawę podajemy z ryżem gotowanym na sypko, np. jaśminowym.
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
tofu naturalne lub inne (wędzone, z warzywami - jakie kto woli)
kilka suszonych grzybów shitake
puszka pędów bambusa
15 dag kiełków soi
ocet ryżowy
sól
4 łyżki mąki ryżowej
3 łyżki oleju sezamowego do smażenia
cukier
pieprz
0,5 łyżeczki sosu sojowego jasnego
2 ząbki czosnku
Przygotowanie:
Grzyby namoczyć na 15 minut w ciepłej wodzie, po czym odcisnąć je z nadmiaru wody i wykroić ogonki (są za twarde).
Tofu pokroić w 1 cm kostkę, skropić octem, osolić delikatnie, obtoczyć w mące i smażyć na rozgrzanym oleju ok. 4 minuty. Przełożyć do rondla, a na patelni smażyć kolejno pokrojone grzyby, następnie pędy bambusowe i kiełki soi. Przesmażone produkty przełożyć do tofu.
Do tłuszczu pozostałego na patelni wsypać resztę mąki, szczyptę cukru, pieprzu, pół łyżeczki sosu sojowego, trochę octu i zmiażdżony czosnek. Całość podgrzać.
Podgrzany sos przelewamy do tofu i całość jeszcze raz podgrzewamy na małym ogniu.
Twoje zapiski: