Smażone tofu z groszkiem cukrowym i kiełkami mung w stylu egzotycznym
Podawać z ryżem. Można też np. z ziemniakami.
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
dla 4 osób
30 dag sera tofu
2 łyżki ziaren sezamu
30 dag groszku cukrowego
25 dag kiełków fasoli mung
2 pęczki szczypiorku
kawałek imbiru
strączek chili
2 ząbki czosnku
4 łyżki oleju do smażenia
4 łyżki sosu sojowego jasnego
2 łyżki rafinowanego oleju sezamowego (lub kilka kropel zimnotłoczonego)
sól
pieprz
Przygotowanie:
Strączki groszku i kiełki fasoli umyć i odsączyć. Szczypiorek umyć i posiekać niezbyt drobno. Imbir, papryczkę chili i czosnek posiekać w drobną kosteczkę i wymieszać ze sobą.
Groszek i szczypiorek smażyć na 4 łyżkach oleju ok. 5 minut, następnie dodać 2/3 mieszanki imbiru, chili i czosnku, smażyć ok. 1 minuty. Dodać sos sojowy i kiełki, dusić 2 minuty cały czas mieszając, doprawić olejem sezamowym, solą i pieprzem.
Tofu pokroić w plastry o grubości 1 cm, każdy przekroić na pół, posypać solą i pieprzem. Smażyć je ok. 1 minuty z każdej strony na rumiany kolor, na końcu dodając resztę mieszanki imbiru, chili i czosnku.
Wymieszać tofu z warzywami, posypać sezamem uprażonym na suchej patelni. Podawać z ryżem.
Twoje zapiski: