puszka.pl - pysznie!

Pieczone rożki z soczewicą


Rodzaj diety: lakto-ovo-wege

Składniki:

ciasto:
300 g mąki
80 g margaryny/ masła
2 jajka
2 łyżki śmietany (gęstej)
1 łyżeczka proszku do pieczenia

farsz:
250 g soczewicy
kurkuma
sól
ząbek czosnku (wedle uznania :o)
olej/ oliwa do smażenia

Przygotowanie:

Mąkę posiekać z masłem, następnie dodać jajka, śmietanę i proszek do pieczenia. Masę wyrobić i odstawić do schłodzenia.

Soczewicę ugotować z kurkumą i solą (tylko nie za dużo!).
Czosnek drobno posiekać, podsmażyć na oleju/oliwie z oliwek, wymieszać dokładnie z soczewicą.

Schłodzone ciasto rozwałkować, wykroić kwadraty. Nadziewać soczewicą, skleić. Piec około 30 minut w temperaturze 180°C.

Wskazówki i uwagi:

Soczewicę można zastąpić soją lub fasolą. Do nadzienia dodawać można warzywa. Jeżeli ktoś woli mniej kaloryczną wersję dania, to farsz można wykonać z pieczarek lub kapusty kiszonej. Jednak ta druga wersja nie jest taka wartościowa :o)
Nadesłał(a) shoamin, dnia: 2005-08-06 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: Babcia Martynki :o)

Twoje zapiski: