puszka.pl - pysznie!

Pierogi lubelskie (z kaszą gryczaną i twarogiem)

Potrawa lubelska.


Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki:

ciasto:
mąka pszenna
woda
olej
sól

farsz:
kasza gryczana
ser biały (twaróg)
cebula
olej do smażenia
mięta (suszona lub świeża)
pieprz czarny
sól
ew. jajko

Przygotowanie:

Zagnieść ciasto. Rozwałkować. Wycinać krążki szklanką lub kwadraty nożem.

Farsz: Kaszę gryczaną ugotowaną, wymieszać z białym serem i usmażoną cebulą. Dodać do masy sporo mięty oraz pieprz czarny i sól do smaku. Do masy można też dodać surowe jajko.

Po ulepieniu pierogi gotować po kilka sztuk w osolonej wodzie.
Nadesłał(a) ~pszubart, dnia: 2005-08-10 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: