Jarzynka z pieczonych bakłażanów z duszoną cebulą i bazylią
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
3 średniej wielkości bakłażany, pokrojone w kostke (bez obierania)
4 ząbki czosnku
2 duże cebule
1 szklanka grubo posiekanej bazylii
3/4 szklanki oliwy do smażenia
1 łyżka gruboziarnistej soli
pieprz do smaku
sok z 2 cytryn
Przygotowanie:
Nagrzewamy piekarnik. W naczyniu do zapiekania wyłożonym folią aluminiową układamy pokrojony bakłażan, dodajemy zgnieciony czosnek, polewamy połową oliwy i posypujemy solą. Zapiekamy przez około 35 minut tak, żeby bakłażan zmiękł, ale się nie rozpadł.
Na dużej patelni rozgrzewamy pozostałą część oliwy. Wrzucamy cebule pokrojone na połowę i w cienkie plasterki, dusimy na małym ogniu pod przykryciem przez około 15 minut.
Schłodzonego bakłażana przekładamy do dużej miski, dodajemy cebulę. Całość posypujemy świeżo zmielonym pieprzem, dodajemy posiekane listki bazylii i sok z cytryny. Dobrze mieszamy.
Twoje zapiski: