500 g makaronu cannelloni
500 g leśnych grzybów (mogą być mieszane)
4 cebule
ząbek czosnku
olej (oliwa)
sól, pieprz, tymianek, bazylia,zioła prowansalskie
koperek, swieża bazylia, i plastry pomidorów do przybrania
pomidory (swieze lub z puszki)
Przygotowanie:
Cebule pokroić w kostkę i zeszklić. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojone grzyby i dusić na wolnym ogniu ok. pół godziny, często mieszając. Doprawić do smaku przyprawami.
W tym czasie przygotować cannelloni. Wrzucić je do dużego garnka, do osolonego wrzątku z dodatkiem łyżki oliwy. Gotować zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu, delikatnie mieszając, aby się nie posklejały. Odsączyć, przelać zimną wodą.
Każdy rulonik nadziewać grzybami.
Czesc cebuli wykorzystac do sporzadzenia sosu pomidorowego- zeszklic cebule i dodac pomidory- przyprawic.
Do naczynia zaroodpornego na dno nalac sosu pomidorowego, nastepnie ukladac cannelloni,pierwsza warstwe znow polac sosem, i ukladac cannelloni do ostatniej kluski.
Gore polac sosem i przybrac swieza bazylia,plastrami pomoidorow i koperkiem.
Zapiekac w piekarniku ok.15 min.
Wskazówki i uwagi:
Zamiast grzybów można - w ostateczności - użyć pieczarek, ale są one znacznie mniej aromatyczne
Nadesłał(a) ~mem,
dnia: 2005-09-07 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.